10 Eylül 2014 Çarşamba

PÜRÜZSÜZ BİR CİLT

SİVİLCELER HAKKINDA HER ŞEY...

İnsan derisinin içinde özellikle de boyundan yukarısında her tüy ağzına bir yağ gözeneği düşüyor. Onun içinde de cildin parlaklığını sağlayan, onu rüzgar ve güneşten koruyan sebum diye bildiğimiz sabunum su madde bulunuyor. Gözenek içine dolan yağ bakteri ve ölü hücre birikintisi havayla temas ettiği zaman okside olarak rengi siyaha dönen bir cilt problemi ortaya çıkarır ki bu da siyah noktadır. Dolan bir gözeneğin ucu kapandığında,havasız ortamı seven bakterilerin çoğalması sonucunda kese genişler ve sivilce oluşur. Peki, siyah noktalarla nasıl baş edebilirsiniz? Tek yolu peeling yapmak. AHA, retinoik asit, salisilik asit içeren ürünlerden yana tercihinizi kullanmalısınız.



25-40 yaş arası her kadından biri akne problemi yaşıyor. Fakat akneyle ilgili doğru bilgiye neredeyse kimse sahip değil.

Sivilcelerin nedeni ne ?

Yetişkin aknelerinin sebebi stres, kötü kozmetik ürünlerinin kullanımı, hormonlar ve doğum kontrol hapları olabiliyor. Stres, yağ bezlerinin aşırı çalışmasını tetikleyerek; kötü kozmetikler gözeneklerde bakteri oluşumuna neden olarak; hormonlar sebum bezlerinin aşırı salınım yapması sağlayarak; doğum kontrol hapları ise androjenden dolayı sivilce oluşumuna neden olarak akne yaratıyor. Stersin kesin olarak sivilce oluşumuna neden olduğunu söyleme mümkün değil. Uzmanlar, " Bazı araştırmalar üniversite öğrencilerinin final döneminde sivilcelerinin arttığını gösteriyor fakat bunu tam olarak strese bağlamak doğru değil" diyor. Bu yüzden, belki stres sivilce oluşumunda belli bir yol oynuyor olabilir fakat stres hormonlarının sivilce yaptığı yönünde kesin bir bulgu bulunmuyor. Cips, peynir ve çikolatanın sivilcelere sanıldığı kadar etki etmediği haberini verelim. Aynen streste olduğu gibi beslenme konusunda da bilimsel çalışmalar her hangi bir gıdanın bir insanda sivilceye yol açabileceğini göstermiş değil. Fakat şunu bilmelisiniz ki kötü karbonhidratlarla yoğun beslenme sağlığa nasıl zararlıysa, sivilce oluşumuna da kısmen etki edebilir. Bunu da hormon dengesizlikleri ile yapar. Amerikan Hastanesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı DR. Halil Beyazıt, "Bilimsel araştırmalar beyaz nokta ve siyah noktanın bir kent hastalığı olduğunu gösteriyor. Kentten doğa çıktıkça azaldığı göz önünde tutulursa beslenmenin bir miktar etkisi olduğunu söyleyebiliriz" diyor.

Sivilce sıkmakla ilgili bilinmesi gereken bir şey var :

Burun çizgisinin üzerinde kalan sivilceleri sıkmamaya özen göstermelisiniz. Onun dışında iltihaplı sivilceyi sıkıp irini dışarı akıttığınız da bunda kötü bir şey yok aslında. Beyazıt, "Ama insanlar genellikle nasıl sıkacaklarını bilmediklerinden sivilce içeri doğru patlayabilir. Cildin içinde patlayan kesecik, çevresinde ciddi bir iltihap oluşumuna neden oluyor. O iltihap da büzüşüyor ve iyileştiği için o bölgede leke kalıyor" diyor. Peki ne yapmalı? Yetişkin sivilcelerine ergenlik sivilcesi gibi müdahale etmek yapacağınız en büyük yanlış. Ergenlik döneminde kullanılacak ürünler yetişkin birinin cildinde vadedilen etkiyi yaratmayacaktır. Fakat size önereceğimiz iki adımı doğru denemek yararınıza olacaktır.
İlk adım doğru temizleyiciyi seçmekten geçiyor. Benzoil peroksit ya da salisilik asit içeren ürünler uyguladığınızda doğru yolda olduğunuzu fark edeceksiniz. Diğer adım ise gözeneklerinizi temizleyecek salisilik asitli bir peeling . Sadece çok fazla ve sert uygulamaktan kaçının. Haftada iki ya da üç kez uygulayabilirsiniz. Sivilceler hakkında etrafta dolaşan mitlerden bahsedelim biraz da. Örneğin güneş kremi kullanmayın sivilceyi kötüleştirdiği başlı başına bir hurafe; doğru güneş kremini seçtiğiniz sürece. Kimyasal güneş kremleri UV ışınları ile reaksiyona girerek cildinizde kabarcıklara neden olabilir. Bu yüzden çinko oksitli bir güneş kremi kullanmakta fayda var.

Cilt temizliğinin önemi

Sivilceleriniz var çünkü yüzünüzü yeterince yıkamıyorsunuz. Eğer bir evsiz kadar pis değilseniz bu kesinlikle yanlış. Uzmanlar, "Yapılan araştırmalar yüzünü günde iki kere yıkayanların bir kere yıkanlara oranla daha sağıklı bir cilde sahip olduğunu gösteriyor"diyor. Beyazıt, "Yüz yıkama işini abartmak hem oldukça gereksiz hemde cildi kurutabilir" diyor. Önemli bir iş yemeğine gitmeden yada hoşlandığınız adamla ilk randevuya çıkmadan evvel yüzünüzde bir sivilce belirdiyse, her kadın gibi siz de bu sivilceyi makyajla kamufle etmeye çalışırsınız. Peki, sivilcenin üzerine makyaj yapılması ne kadar doğru, ne kadar yanlış? Bazı ürünler görüntüyü daha da kötüleştirir. Uzmanlar, "Gözenekleri tıkayan kalın fondötenler yerine ince pudra fondöten yada mineral pudra uygulamak sivilceleri azdırmaz" diyor. Fakat unutmayın ki akneye sadece kozmetik problemi değil, bazen kalp rahatsızlıklarının da göstergesi olabilir. Bu yüzden cildinizdeki sivilce artışı ciddi boyuta ulaştığında dermatologdan yardım istemenizde fayda var...

Uzmana danışın

İnsanlar bir kozmetik mağazasına gider, orada çalışan kişiden bir öneri alır. Sonra o ürünler dünya para döküyor fakat cildi için doğru tanıyı koyacak ve ilaç tedavisi önerecek doktora aynı parayı vermeyi reddeder. Bir dermatolog her zaman o reçetesiz ürünlerden daha fazlasını yapar. Özellikle de problematik cildi olan kişiler için benzoil preoksit yada  salisilik asitten de fazlasını önerebilecek biri varsa o da bir dermatologdur.

Ürünlere ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız...

http://www.saglikdeposu.net/Cilt-Bakimi,LA_170-2.html#labels=170-2

Hiç yorum yok: