23 Aralık 2013 Pazartesi

Hamilelik Lekeleri Nasıl Geçer?



 
HAMİLELİK LEKESİ NEDİR?


Hamilelik dönemi, kadınların hem fiziksel, hem fizyolojik, hem de psikolojik olarak en çok değişime uğradıkları dönemdir. Fizyolojik olarak pek çok değişimin gözlendiği bu dönemde, kadınlar için en çok sorun teşkil eden değişimlerden biri de kuşkusuz, anne adaylarının ciltlerinde oluşan lekelerdir. Hamilelik döneminde oluşan lekeler, genel olarak yüz bölgesinde görülmektedir. Hamilelik döneminde artan hormon salınımı nedeniyle ortaya çıkan bu lekeler, çoğunlukla kahverengidir.

Kadınlarda salgılanan östrojen hormonu, hamilelik döneminde fazlalaşmaktadır. Fazlalaşan östrojen hormonu, melanin salınımını arttırıcı bir yan etkiye sebep olur. Kimi hamilelerde cilt, melanin salınımındaki artışa aynı orantıda uyum sağlayamaz. Dolayısıyla cildin bazı bölümlerinde daha fazla melanin salgılanır. Orantısız ve fazla melanin salınımı gerçekleşen bölgelerde, koyu renkli cilt lekeleri oluşur.

Gebeliğin 5. Ayından itibaren oluşmaya başlayan ve chloasma – melasma olarak adlandırılan "hamilelik lekesi", her anne adayında görülmeyebilir. Ancak anne adaylarının %70 – 90’ nında hamilelik lekesi görülebilmektedir. Kimi kadınlarda doğum sonrası bu lekeler yavaş yavaş ortadan kalksa da, kimi kadınlarda cildin derin tabakalarına yerleşen bu lekeler, cilt yüzeyinde adeta bir dövme gibi kalabilmektedir. Hamilelik döneminde sıklıkla görülen bu lekelenmelerin artışını tetikleyen en önemli faktör hiç kuşkusuz ki güneşin zararlı ışınlarıdır. Bu dönemde güneşin zararlı etkilerine aşırı derecede maruziyet, lekelenme probleminin boyutunu ve şiddetini artıracaktır.

 
HAMİLELİK LEKELERİ NASIL GEÇER?
 
Hamilelik lekeleri oluşmadan önce ve oluştuktan sonra yapılabilecek bir takım önlemler ve işlemler, leke sorununu azaltabilir, ya da tamamen ortadan kaldırabilir. Hamilelik döneminde güneşe direk maruz kalmamak, hem UVA hem de UVB ye karşı yüksek oranda koruma sağlayan güneş ürünleri kullanmak, cilt temizliğine ve bakımına özen göstermek, lekelerin oluşumunu engelleyecek önlemler arasında sayılabilir.

Eğer ciltte leke oluşumu gerçekleşmişse, uzman kontrolünde kullanılabilecek ve hamilelik lekelerinde güçlü etki gösteren leke ürünleri, lazer tedavileri, anne adaylarının korkulu rüyası olan leke problemini ortadan kaldırmakta kadınlara yardımcı olacaktır.
 

Hiç yorum yok: